Біографія Патрона

Ярослав Полянський

Portret Jarosława Polańskiego

Етнограф, диригент, композитор і аніматор української та лемківської культури. Народився 15.08.1930р. в селі Поляни біля Криниці, Ново-Санчівського району. Навчався в Музичній Академії ім. Фридерика Шопена у Варшаві, завершуючи у 1964 році магістерський ступінь мистецтва і новаторську магістерську дисертацію на тему “Характеристика Лемківської Пісні”. З середини 1950-их років він очолював роботу етнографа та організатора, диригента лемківських та українських хорів. Як етнограф він зібрав близько 5000 Лемківськіх піснень (у тому числі з варіантами) – записуючи їх через кілька десятків років ручно а потім з магнетофоном від лемків, що проживали в різних регіонах Польщі (переселених акцією «Вісла») та Словаччини.

Ярослав Полянський був заслуженим організатором і диригентом лемківських та українських хорів у Польщі. Називаючи хронологічно, під його художнім і диригенцьким керівництвом, функціонували наступні хори:

Лемківський Мішаний Хору Стжельцах Краєнських (50-ті роки ХХ ст.).

Мішаний хор “ДУМА“ – 60-ті роки ХХ ст. який діяв під патронатом Українського Суспільно-Культурного Товариства (УСКТ) в Польщі.

Żurawie

Чоловічий хор “Журавлі”, також під патронатом УСКТ (заснований в 1972 році), хор, що працюваб та досі працює надзвичайно: котрого члени(журавлята) “злітаються” з багатьох далеких польських міст та сіл на кілька днів напружених та інтенсивбух проб, та щоб опісля насолодити людей даної околиці концертами.

Молодіжний Камерний Хор Церовної Музики
– в репрертуарі котрого були виконання ранніх українських музичних творів, церковної музики та народно-національних пісень – був заснований в 1977 році при церкві отців Василян у Варшаві з ініціативи Ярослава Полянського та протоігумена Йосафата Романика. Отець Йосафат Романик був чудовим та сердечним опікуном хору.  Хор у більшій частині складався з Українських, Польських та Білоруських дівчат та двоє хлопців. Хор цей був школою міжнароднього спілкування, як його описав незабутній отець Йосафат Романик в 10-ту річницю смерті Ярослава Полянського.
Kameralny

Tysiaclecie

Хор “Тисячоліття” заснований у 1987 році за ініціативою Ярослава Поланьського і з величезною підтримкою і духовою опікою священика Володимира Пірчака, пароха греко-католицької парафії в Кошаліні.  Фінансовим покровителем хору і його опікуном був Володимир Кашиський зі Щеціна. Хор зібрав українську молодь з усієї Польщі і діяв за схожими організаційними принципами, подібно як хор “Журавлі”.

Хор “Тисячоліття” був призваний щоб відсвяткувати 1000-річчя Хрещення Київської Русі в 1988 році. У 1989 і 1990 роках хор давав концерти в Україні, даючи кілька десятків концертів, під час яких слухачі мали змогу почути патріотичні українські пісні, чудовну церковну музику, та ряд народних пісень.

Хори під керівництвом Ярослава Полянського виступали не тільки в багатьох польських селах, місточках чи великих містах, але також у престижних концертних залах (між іншими фільгармоніях, замку Померанських Князів, міста Мєндзиздроє та інших), містах Європи і Північої Америки. Зарубіжні тури проходили також через Україну, Францію, Німеччину, Італію, та уже згаданих, США та Канаду.

Koncert Виступи хорів завжди отримували захоплені відгуки професійних музичних критиків. Хор «Жураві» в 1973 році за визнання видатного художнього рівня став справжнім членом Польської асоціації хорів та оркестр.  Хор «Жураві» під керівництвом та диригуванням Ярослава Поланського записав першу свою платівку (longplay) у 1973р. зі значними репертуарними позиціями.

Молодіжний Камерний Хор виступав, між іншими, на 17-му Міжнародному фестивалі в м. Мендзиздроє (1982), в Поморському Княжому Замку, в резиденції Примаса Польщі Юзефа Ґлемпа і в багатьох інших місцях Польщі.
В історії цього хору є чотири незабутні події:

— отримання звання лауреата 1-го фестивалю релігійної музики в Римі (7-12 листопада 1983 р.) для виконання концерту Артемія Веделя “Покаянія”. Під час перебування в Римі хор записав декілька компакт-дисків з репертуаром у студіях звукозапису в Римі та Кастель-Гандольфо,

scan0005bb

– художня подорож у 1984 році по Німеччині та Франції,

– участь у ювілейних святкуваннях 1000-річчя Хрещення Русі-України в 1988 році в Римі – у той час приватна аудиторія та концерт з Папою Іваном Павлом II,

– місячна подорож до Сполучених Штатів і Канади у 1989 році (на переломі вересеня-жовтня). Хор дав більше 20-ти концертів у престижних залах міст США та східньої  Канади.

Протягом кількох десятиліть художньої роботи з Ярославом Полянським віддано співпрацювали музики:

• Анна Салій-Туз – музикознавець і піаніст, яка закінчила Музичну Академію у Варшаві, співпрацювала з Ярославом Поланьським протягом 20 років, була прекрасним акомпаніатором під час виступів хору «Жураві», а потім хору «Тисячоліття»
  • Єжи Лысяк – випускник Варшавської Музичної Академії, диригент дитячих та мішаних хорів, викладач у музичному ліцею ім. Кароля Шимановського у Варшаві
  • Мечислав Ярмуловіч
  • Вацлав Дрозд

Відданим другом родини Поланських і людиною, яка довгі роки дбала про збереження пам’яті Ярослава Полянського, є пані Наталія Кравчук.

przypracy

Представляючи величезні творчі досягнення Ярослава Поланського, треба підкреслити також постійну працю при збірці на порацюванні комплету репертуару всіх хорів, і те що праця з молодіжними хорами (студентами) мала важливий освітньо-педагогічний аспект, до чого придався досвід здобутий ще у вчительському навчанні – ще перед закінченям студій в Мизичній Академії.

Ярослав Полянський був членом Асоціації Польських Артистів Музикантів. У 1966 році Міністерство Культури вручило Ярославу Полянському відзнаку «Заслуженого Діяча Культури».  Ярослав Полянський помер 15.03.1994р.  в місечку Отвоцк і там похований.